سفارش تبلیغ
صبا ویژن

صراط السوی

 

خداوند می فرماید: سَبَّحَ لِلّهِ ما فِی السَّماواتِ وَ اْلأَرْضِ وَ هُوَ الْعَزیزُ الْحَکیمُ2* لَهُ مُلْکُ السَّماواتِ وَ اْلأَرْضِ یُحْیی وَ یُمیتُ وَ هُوَ عَلی کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدیرٌ3* هُوَ اْلأَوَّلُ وَ اْلآخِرُ وَ الظّاهِرُ وَ الْباطِنُ وَ هُوَ بِکُلِّ شَیْ‏ءٍ عَلیم4.

در آسمانها و زمین که نظاره کنید اینطور می یابید که تمامی اهالی آسمانها و زمین مشغول تسبیح الله هستند خداوند مَلِک آسمانها و زمین است. خداوند هم در «ظاهر» مَلِک آسمانها و زمین است و هم در «باطن». از این سه آیه، فقط همین موضوع ظاهر و باطن را مطرح کنیم وگرنه موضوعات دیگری هم در این آیات است. از منظر مُلک که به این آیات نگاه کنیم ، این مقولات را می یابیم که ابتدا الله جلوه نمائی می کند. بیشتر از هر چیز «الله» جلوه گر است.»الله» در محدوده آسمانها و زمین مَلِک است و این مُلک را به دوگونه اعمال می کند. «مُلک در ظاهر» و «مُلک در باطن».

مَلِک ظاهر، الله است. مَلِک باطن هم الله است. خداوند اللّهیتش را از طریق اهل بیت عصمت و طهارت(ع) اعمال می کند. و اگر در این آیات، صحبت از این بود که»الله» مُلکی را بپا می کند پس نتیجه می گیریم این مُلک را هم از طریق اهل بیت عصمت و طهارت(ع)بپا می کند و از طریق ایشان اعمال می کند و اگر گفته شد هُوَ اْلأَوَّلُ وَ اْلآخِرُ وَ الظّاهِرُ وَ الْباطِنُ در اینجا ماجرا به چه صورت می شود؟پاسخ به این صورت است که مُلک ظاهری و مُلک باطنی، در بین اهل بیت(ع) تقسیم شده است. مُلک ظاهری را سیزده معصوم(ع) انجام می دهند. یعنی سیّد ما رسول الله محمد مصطفی(ص)، سپس امام امیر المومنین علی بن ابیطالب(ع) وبعد به ترتیب امام مجتبی(ع)، امام حسین(ع)، امام زین العابدین(ع)، امام باقر(ع)، امام صادق(ع)، امام کاظم(ع)، امام رضا(ع)،امام جواد(ع)، امام هادی(ع)، امام حسن عسگری(ع) و مهدی آل محمد(عج) و علیه السلام. 

این سیزده بزرگوار از جانب الله مجرای اللهیت الله هستند و مُلک ظاهری را اعمال می کنند. به عبارت دیگر تمام اهل بیت(ع) مجرای اللهیت الله هستند اما در مقوله مُلک این سیزده معصوم(ع) که نامشان ذکر شد مجرای مُلک ظاهریِ الله هستند. و فقط یکی از معصومین یعنی حضرت زهرا(س) مجرای ملک باطن الله است. در باطن آسمانها و زمین چه قرار دارد؟ ملکوت. مَلِک در ملکوت کیست؟! فاطِرُ السَّمَواتِ وَ الْاَرْض1. این فاطِرُ السَّمَواتِ وَ الْاَرْض یعنی مَلِک مَلکوتی یعنی، مَلِک باطنی آسمانها و زمین کیست؟ حضرت زهرا(س). با واژگان دیگر می خواهیم بگوییم، مجرای فاطریت الله در ملکوت کیست؟ مجرای مُلک ملکوتی الله کیست؟ فاطمه زهرا(س)2 .آنچیز که از مُلک در آسمانها و زمین عیان می شود از مجرای وجود این سیزده معصوم(ع) ظاهر می شود. و آنچیز که در باطن انجام می شود از مجرای وجود فاطمه زهرا(س) اعمال می شود. اینجا دیگر واژه «ظاهر می شود» را به کار نبریم، «اعمال می شود». 

 

 

1-[یوسف101] ص247 رَبِّ قَدْ آتَیْتَنی مِنَ الْمُلْکِ وَ عَلَّمْتَنی مِنْ تَأْویلِ اْلأَحادیثِ فاطِرَ السَّماواتِ وَ اْلأَرْضِ أَنْتَ وَلِیّی فِی الدُّنْیا وَ اْلآخِرَةِ تَوَفَّنی مُسْلِمًا وَ أَلْحِقْنی بِالصّالِحینَ 

پروردگارا! ملک به من اتی کردی، و مرا از علم تعبیر خوابها آگاه ساختی! ای فاطر آسمانها و زمین! تو ولی و سرپرست من در دنیا و آخرت هستی، مرا مسلمان بمیران؛ و به صالحان ملحق فرما!»

2 ـ و روی صاحب الدر الثمین فی تفسیر قوله تعالی فَتَلَقَّی آدَمُ مِنْ رَبِّهِ کَلِماتٍ أنه رأی ساق العرش و أسماء النبی و الأئمة ع فلقنه جبرئیل قل یا حمید بحق محمد یا عالی بحق علی یا فاطر بحق فاطمة یا محسن بحق الحسن و الحسین و منک الإحسان/بحار الانوار ج44 ص245

صاحب دُر ثمین در تفسیر کلام خداوند متعال که فرمود فَتَلَقّی آدَمُ مِنْ رَبِّهِ کَلِماتٍ فَتابَ عَلَیْهِ إِنَّهُ هُوَ التَّوّابُ الرَّحیمُ روایت می کند: او(آدم) ساق عرش و اسماء پیامبر و ائمه(ع) را دید، پس جبرئیل به او تلقین کرد که بگو حمید به حق محمد(ص)، یا عالی به حق علی(ع)، یا فاطر به حق فاطمه(س)، یا محسن به حسن(ع) وحسین(ع) و احسان از جانب تواست.

 

 


ارسال شده در توسط احمد